17 mai 2008

Violonistul Bogdan Zvorişteanu la Sala Radio - 16 mai 2008

Orchestra Naţionala Radio l-a avut ca invitat în seara zilei de 16 mai 2008 de la ora 19:00 in Studioul „Mihail Jora” (Sala Radio) din Bucureşti pe violonistul Bogdan Zvorişteanu (Elveţia). Sub bagheta chilianului Francisco Rettig, solistul a interpretat Concertul pentru vioară şi orchestră nr.2 op.21 - Symphonie espagñole (1873) de Édouard Lalo. În Orchestra Naţională Radio au evoluat - ca la fiecare concert - toate instrumentistele din Sempre Quartett: Georgiana Maria şi Irina Gheorghiu Soleanu la vioară, Marie-Jeanne Măi-Antal la violă, iar Mihaela Bădican la violoncel (vezi foto).


Violonistul Bogdan Zvorişteanu este actualmente concert-maestrul uneia dintre importantele orchestre simfonice europene, Suisse Romande din Geneva. Violonistul provine dintr-o familie de muzicieni (tatăl său, Radu Zvorişteanu a fost concert-maestru al Orchestrei Naţionale Radio, iar fratele, Virgil Zvorişteanu, deţine acum această funcţie - vezi foto!), iar studiile şi le-a continuat după Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, la Academia "Menuhin" din Gstaad (Elveţia), unde ulterior a devenit profesor. A câştigat premii la cele mai importante concursuri internaţionale de vioară (George Enescu din Bucureşti, Tibor Varga de la Sion, Leopold Mozart de la Augsburg, Concursul de la Geneva etc.) şi a concertat în întreaga lume, fie ca solist, fie în recitaluri de muzică de cameră (in România a mai concertat în această lună la Cluj-Napoca - 9 mai 2008 împreună cu Filarmonica Transilvania).


În incheierea recitalului său, violonistul Bogdan Zvorişteanu a oferit melomanilor de la Sala Radio un Bis, interpretând Sarabanda lui Johann Sebastian Bach (vezi video, mai jos)



În partea a doua a serii, Orchestra Naţională Radio a interpretat Simfonia a II-a de Johannes Brahms. Simfonia a II-a (1877) este „Pastorala” lui Brahms, denumire care sugerează caracterul luminos al tabloului sonor imaginat de compozitor, de un echilibru desăvârşit, specific construcţiilor simfonice brahmsiene.