29 august 2008

New York Philharmonic, în direct de la BBC Proms la Radio Romania Muzical - 28-29 august

Noutăţi estivale: New York Philharmonic, în direct de la BBC PROMS

Joi, 28 august şi vineri, 29 august, de la ora 21.30, Radio România Muzical a transmis în direct cele două concerte pe care Orchestra Filarmonicii din New York, dirijată de Lorin Maazel, le-a susţinut în cadrul Festivalul BBC Proms, în deschiderea turneului său european.

Orchestra Filarmonicii din New York a ştiut să bată recordurile de-a lungul lungii sale existenţe: a fost înfiinţată în 1842 – este a treia orchestră, ca vechime, din lume şi cea mai veche americană. Până în decembrie 2004 susţinuse 14.000 de concerte – cel mai mare număr de concerte din existenţa oricărei orchestre de pe glob. Din 1882, când a întreprins primul ei turneu, Orchestra Filarmonicii din New York a putut fi ascultată în mai bine de 416 oraşe din 57 de ţări. Aceasta este de altfel şi orchestra pe care timp de 20 de ani a condus-o Leonard Bernstein la celebrele sale concerte televizate pentru tineri, rămase şi astăzi un model de educaţie muzicală plină de creativitate.
Programele concertelor transmise în direct de la Londra în 28 şi 29 august au pus accent pe lucrările unor compozitori celebri din prima parte a secolului XX. În 28 august au fost interpretate: „Rhapsodies” de Steven Stucky (o primă audiţie absolută a compozitorului american distins în 2005 cu Premiul Pulitzer pentru muzică), Concertul în Fa pentru pian şi orchestră de George Gershwin, cu Jean Yves Thibaudet solist şi „Ritualul primăverii” de Igor Stravinski. În 29 august au putut fi ascultate: Suita „Mama mea gâsca” de Maurice Ravel, „Mandarinul miraculos” de Bela Bartok şi Simfonia a IV-a de Piotr Ilici Ceaikovski.

(sursa: http://muzical.srr.ro/info/evenimente/eveniment20080828.htm)

In data de 29 august, Filarmonica din New York si Lorin Maazel (care isi incheie mandatul la New York in iunie 2009 cu Mahler a 8-a "1000") au adus pe scena de la Royal Albert Hall - Londra contrastul a doua piese de început de secol XX, partituri ce abunda în culoare, si maretia stilistica a uneia dintre cele mai mari simfonii ruse. Ravel si-a orchestrat suita "Mama mea Gâsca" transformând duo-ul de piane într-un adevarat caleidoscop al sunetelor. Bartók a conturat în al sau "Mandarin Miraculos" o partitura de balet ce demonstreaza înca odata maiestria sa de a "întelege" aparatul orchestral, capabil fiind sa realizeze acea turnura surprinzatoare în rezolvarea ideii muzicale, dupa propriul plac. Ce-a de-a IV-a grandioasa Simfonie a lui Ceaikovski a fost scrisa în timpul când accepta dezastruosul angajament de a se casatori cu una dintre admiratoarele sale, prezentând aici "Soarta nefasta ca forta a destinului".
Concertele au fost transmise la Radio România Muzical în FM (97,6 şi 104,8), pe satelit şi live online la adresa muzical.srr.ro [sau direct mms://88.158.0.13/Stream3] Următoarele transmisiuni directe din Festivalul BBC Proms 2008 sunt programate la Radio România Muzical în 1 şi 9 septembrie.